15 pel·lícules i 15 curts de fins a 11 països diferents formen part de la programació del 3r Sant Cugat Fantàstic. I per si fos poc, més de la meitat dels llargmetratges que formen part de la secció oficial són preestrenes de pel·lícules que arribaran a les nostres pantalles durant l’estiu o la propera tardor. I com és habitual en aquesta festa cinèfila cada pel·lícula anirà acompanyada d’un curtmetratge de la millor collita nacional i internacional de cineastes de gènere.

Com ja es va anunciar fa unes setmanes en una primera presentació a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, Verano rojo, l’opera prima del director mallorquí Carles Jofre, inaugurarà el certamen en la que serà la seva premiere la nit del dijous 15 de juny a les 22h. Aquest dilluns 29 s’ha presentat la programació completa en una roda de premsa al Cafè Auditori i la llista dels més de 15 directors que vindran a presentar les seves darreres obres a Sant Cugat.

Entre les preestrenes que veurem destaca la cinta alemanya Mara i el portador del foc, una pel·lícula fantàstica per a tota la família amb la mitologia nòrdica com a rerefons. Continuant en la línia més familiar i fent èmfasi en l’animació, es preestrenarà El caso de Hana y Alice, un film d’animació japonès la història del qual gira al voltant de l’assetjament escolar. També gaudirem de l’animació oriental a Monster Hunt una cinta que combina imatge real i l’animació digital de l’estudi que va fer Shrek que s’ha convertit en la tercera pel·lícula més taquillera de la història de la Xina.

En un marc més fosc i inquietant trobem dues produccions fetes no gaire lluny de casa nostra. Sant Cugat viurà la preestrena de Noctem, del mallorquí Marcos Cabota, un psicothriller amb una desaparició i un telèfon mòbil com fil conductor i el claustrofòbic film basc El ataud de cristal de Haritz Zubillaga que narra les peripècies d’una actriu atrapada en una limusina.

Del panorama internacional sobresurten dos títols de directores de gènere com Prevenge de la britànica Alice Lowe i The Love Witch de la nord-americana Anna Biller. La primera amb molta violència i la segona amb molt d’humor i nostàlgia del cinema clàssic de terror ens demostren com, un any més, les dones tenen molt a dir en el fantàstic contemporani.

I pels amants de les emocions fortes dissabte 17 de juny hi haurà una nit de cine per quedar-se clavat a la butaca i ennuegar-se amb les crispetes. La ja tradicional Marató de Sang començarà a mitjanit amb el film de terror Found Footage 3D perquè la por surti de la pantalla i tot seguit Peelers ens farà descobrir com la propietària d’un local d’streaptese ha de defensar el negoci d’una plaga de zombies.

Segons ha explicat el co-director del Sant Cugat Fantàstic, Joan Ramon Armadàs “la programació té en compte tant els amants del terror més salvatge com les noves generacions de cinèfils que comencen a consumir el gènere amb cintes d’animació i de caire familiar. Tot plegat una barreja del millor cinema fantàstic d’arreu del món que ja ve avalat per altres festivals de prestigi i novetats que es podran veure per primer cop al nostre país als Cinemes Cinesa Sant Cugat”.

També han intervingut a la roda de premsa la Tinenta d’alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat que ha aplaudit l’acostament del festival a les noves generacions de joves cinèfils i a altres agents de la ciutat com les Biblioteques, l’Hotel i associacions com el Diables. El portaveu del Jurat de la Crítica i responsable del l’Associació Blogos de Oro, Javier Gutiérrez, ha destacat la vitalitat del festival i les ganes que hi ha des del sector de la premsa especialitzada de prendre part en una iniciativa com aquesta. Per la seva banda Mercedes Lafaja, programadora del grup Cinesa s’ha congratulat que a Sant Cugat hi hagi iniciatives d’aquest tipus que permeten als exhibidors acostar-se a una programació diferent a la que estan acostumats a tenir.

Activitats cinèfiles fantàstiques fora del cine

El certamen s’allargarà durant quatre dies i tindrà com a centre neuràlgic els Cinemes Cinesa Sant Cugat per a les projeccions de pel·lícules i les instal·lacions del Teatre-Auditori i el seu entorn com a epicentre de les activitats paral·leles. Entre les més de 10 activitats hem volgut donar un especial èmfasi a l’animació amb una xerrada i una exposició sobre Els viatges de Tintín a càrrec de l’Associació de Tintinaires 1001 i el periodista Toni Aira.

Sense deixar l’animació, el periodista expert en sèries Pep Prieto i el divulgador de Manga, Oriol Estrada, ens oferiran una xerrada sobre les sèries de dibuixos més mítiques de la TV. També repetirà la Zercavila Zombie amb maquillatge professional disponible tota la tarda del dissabte 17 per a petits i grans. Una altra de les novetats serà una sessió de microteatre fantàstic que se celebrarà als jardins de l’Hotel Sant Cugat i una masterclass sobre la mort a l’art i el cinema. I un any més dedicarem una estona als superherois amb dibuixants de còmic que ens explicaran com veuen el panorama dels multiversos cinematogràfics que inunden cine i TV des de fa anys. En resum, activitats per a tots els gustos que complementen una programació ben plena de cine per quedar-se a Sant Cugat tot el cap de setmana.

Patrocinis i suports

El Cal subratllar que el Sant Cugat Fantàstic és possible gràcies al suport d’Estrella Damm, patrocinador principal de l’esdeveniment, la col·laboració d’institucions públiques com l’Ajuntament de Sant Cugat i el Teatre-Auditori i el compromís d’empreses i institucions com Cinesa, HP i Òmnium Cultural entre d’altres.

També aprofitem per recordar que el període per acreditar els professionals dels mitjans de comunicació per a realitzar una cobertura informativa està obert i acabarà el dia 2 de juny.

Els professionals que es vulguin acreditar ho poden fer enviant el seu nom i cognoms i indicant la publicació per la qual treballen al correu [email protected].