Com ja sabeu un dels leit motiovs de la 4a Edició del Sant Cugat Fantàstic és el tribut als 80. Doncs hem decidit prendre’ns seriosament el tema i fer un homenatge a una figura que va fer molt pel cinema fantàstic i que va estat molt actiu en aquella època. Parlem del film El meu veí Totoro i del seu creador en particular: Hayao Miyazaki, un dels fundador del prolífic Estudi Ghibli.

A banda d’una projecció de la pel·lícula completarem l’oda a Totoro amb una exposició col·lectiva comissariada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira en la qual s’agrupen obres originals de fins a 30 artistes i creadors prominents del disseny i la il·lustració. Els dibuixos representen estils diferents però a la vegada tenen un cosa en comú, almenys en aquesta mostra: la fascinació pel mestre Hayao Miyazaki i el personatge de Totoro, una de les icones més reconeixibles del prolífic Estudi Ghibli.

L’any 1988 l’Estudi Ghibli només tenia 2 anys de vida. El 1986 Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki, Isao Takahata i Yasuyoshi Tokuma van fundar una empresa per produir cinema d’animació que avui en dia es considera el Disney oriental. Però 30 anys enrere, quan El meu veí Totoro (となりのトト) va arribar a les pantalles japoneses un 16 d’abril de 1988, Ghibli només havia estrenat la pel·lícula Laputa: Castle in the Sky. L’arribada de Totoro ho van canviar tot…