El Sant Cugat Fantàstic arriba a la seva 5à edició amb moltes novetats. Els Cinemes Sant Cugat acolliran a la gran del complex les projeccions que s’allargaran del 2 al 5 de maig. Després de programar més de 80 pel·lícules entre les quatre edicions del festival i els cinc cicles de cinema, aquesta iniciativa arriba enguany renovada, reforçada i amb una programació que inclourà un munt de pel·lícules inèdites al nostre país. Aquest dimarts 26 de març s’ha presentat a Sant Cugat un avanç de programació on s’ha fet pública la imatge d’enguany, obra de l’il·lustrador Toni Benages.

Encara no s’ha fet pública la pel·lícula inaugural però sí el curtmetratge que obrirà el festival. Vaca de la directora Marta Bayarri donarà el tret de sortida al 5è Sant Cugat Fantàstic. L’argument d’aquest curt ens presenta una treballadora en un escorxador interpretada per Bayarri i una vaca “diferent”. Amb aquestes premisses i un gir inesperat, aquest curt rodat en llengua catalana barreja humor i reflexió i  amb una temàtica inusual en festivals de cinema fantàstic. Marta Bayarri juntament amb Pepo Blasco son els protagonistes.

Un festival d’un altre planeta… 

El 5è Sant Cugat Fantàstic tindrà els extraterrestres com a temàtica destacada l’any que se celebra el 40è aniversari de l’estrena de la mítica d’Alien de Ridley Scott. En aquest sentit el es projectaran fins a 3 pel·lícules que giren entorn d’aquesta temàtica. La més propera serà After the lethargy del director santcugatenc Marc Carreté, un pertorbador relat alienígena, a mig camí entre el terror, la comèdia negra i la ciència ficció, que estarà fora de competició, donat el vincle directe del director amb el festival. La pel·lícula acumula gairebé vint nominacions internacionals i cinc premis, entre ells el de millor pel·lícula de ciència ficció al prestigiós New York City Horror Film Festival. L’altre film de temàtica extraterrestre, aquest sí a competició, serà Canaries, premiere catalana i opera prima del director gal·lès Peter Stray, que actualitza i dona una volta més al mite de Invasion of the Body Snatchers.

També serà premiere catalana la nord-americana The night sitter d’Abiel Bruhn, John Rocco on una cangur amb intencions malèvoles s’acaba veient involucrada en una nit de terror on ella serà la víctima. Una altra de les que arriba dels Estats Units, és Ruin me de Preston Defrancis, un slasher inèdit a l’estat espanyol que ens durà al mig del bosc on una colla de joves juguen a una espècie de joc de rol que s’anirà tornant perillosament real. Per últim el Sant Cugat Fantàstic també acollirà la projecció de One cut of the dead, un film japonès dirigit per Shin’ichirô Ueda que és capaç de renovar el gènere zombi, que ja s’ha convertit en pel·lícula de culte i que ha guanyat un munt de premis internacionals per la seva simpatia i enginy.

En l’apartat dels curtmetratges el festival aposta un any més per la proximitat. Tornaran al Sant Cugat Fantàstic els directors Ángel Gomez, Juan de Dios Garduño, Alvaro Rodriguez i el duo Toni Pinel i Cris Gambín que presentaran respectivament els seus nous treballs Cariño, Lobisome, Le blizzard i Zombiosi. Tots ells competiran juntament amb Vaca i 10 curts més al Premi CreaNova al Millor Curt valorat en 500€. El Col·legi CreaNova de Sant Cugat se suma així als patrocinadors del festival atorgant aquest premi que de ben segur serà un molt bon impuls pel cineasta que el guanyi.

Una altre novetat d’enguany serà el cinema a la fresca. Les nits de divendres i dissabte, davant mateix dels Cinemes Sant Cugat, s’instal·larà una pantalla gegant on es projectaran continguts fora de competició. Al voltant dels cinemes també hi haurà taules i cadires per poder gaudir del cinema fantàstic tot fent una cervesa i menjant alguna cosa.

Patrocinis i suports

El Sant Cugat Fantàstic és possible gràcies al suport d’Estrella Damm, patrocinador principal de l’esdeveniment, la col·laboració d’institucions públiques com l’Ajuntament de Sant Cugat i el Teatre-Auditori i el compromís d’empreses com Picking SPI, el Col·legi CreaNova i HP entre d’altres.

Acreditacions

Aprofitem per recordar que el període d’acreditació pels mitjans de comunicació està obert des d’aquest dimarts 26 de març fins el 22 d’abril. Els professionals que es vulguin acreditar ho poden fer enviant el seu nom i cognoms i indicant la publicació per la qual treballen al correu jrarmadas@gmail.com.